John Milton: Multiple Choice Questions with Answers


01. Who is John Milton?
a. A doctor
b. A Scientist
c. A poet
d. A storyteller
Answer: c. A poet
02. John Milton Belongs to:
a. India
b. Ireland
c. England
d. America
Answer: c. England
03. John Milton belongs to:
a. 19th Century
b. 17th Century
c. 16th Century
d. 15th Century
Answer: b. 17th Century
04. John Milton is popular as a:
a. Classical poet
b. Neoclassical poet
c. Romantic poet
d. Religious poet
Answer: d. Religious poet
05. In which language did John Milton write his most popular works?
a. Latin
b. French
c. Spanish
d. English
Answer: d. English
06. Apart from English John Milton also wrote in:
a. French
b. Spanish
c. Urdu
d. Latin & Italian
Answer: d. Latin & Italian
07. John Milton is best known for:
a. Paradise Lost
b. Paradise Regained
c. The Faerie Queene
d. The Divine Comedy
Answer: a. Paradise Lost
08. When was John Milton born?
a. 1608
b. 1612
c. 1620
d. 1634
Answer: a. 1608
09. What is the date of birth of John Milton?
a. 07 December 1608
b. 08 December 1608
c. 09 December 1608
d. 10 December 1608
Answer: c. 09 December 1608
10. Where was John Milton born?

a. New York, America
b. Paris, France
c. Delhi, India
d. London, England
Answer: d. London, England
11. John Milton’s father’s name was:

a. David Milton
b. Henry Milton
c. Joseph Milton
d. John Milton, Sr.
Answer: d. John Milton, Sr.
12. John Milton’s mother’s name was:

a. Jane
b. Carolina
c. Sara Jeffrey
d. Elizabeth
Answer: c. Sara Jeffrey
13. When did John Milton die?

a. 1672
b. 1673
c. 1674
d. 1675
Answer: c. 1674
14. What is the date of Milton’s death?

a. 01 November 1674
b. 08? November 1674
c. 16 November 1674
d. 24 November 1674
Answer: b. 08? November 1674
15. Where was John Milton buried?

a. Westminster Abbey, London
b. St. Paul's Cathedral, London
c. Highgate Cemetery, London
d. St. Giles-without-Cripplegate Churchyard, London
Answer: d. St. Giles-without-Cripplegate Churchyard, London
16. Where did John Milton receive his early education?

a. St. Paul’s School
b. St. Adam’s School
c. St. Xavier’s Schppl
d. St. Carlo’s School
Answer: a. St. Paul’s School
17. Which university did John Milton attend for his higher education?

a. Christ’s College, Cambridge University
b. Clare College, Cambridge University
c. St. John’s College, Cambridge University
d. Churchill College, Cambridge University
Answer: a. Christ’s College, Cambridge University
18. During his studies Milton acquired proficiency in:

a. Italian
b. Latin
c. Hebrew
d. All of the above
Answer: d. All of the above
19. Milton was influenced by:

a. Shakespeare
b. Donne
c. Virgil
d. All of the above
Answer: d. All of the above
20. When did John Milton lose his eyesight?

a. 1630
b. 1640
c. 1652?
d. 1665
Answer: c. 1652?
21. At what age did John Milton lose his eyesight?

a. 43 ?
b. 50
c. 60
d. 70
Answer: c. 43?
22. Apart from his daughters who assisted Milton after he lost his eyesight?

a. Andrew Marvell
b. Dryden
c. Pope
d. David
Answer: a. Andrew Marvell
23. Who was John Milton’s friend and companion from boyhood?

a. John Dryden
b. Alexander Pope
c. Charles Diodati
d. Obaka
Answer: c. Charles Diodati
24. Who was John Milton’s friend and a fellow student at Cambridge?

a. Adam Smith
b. Charles King
c. Edward King
d. Thomas Gray
Answer: c. Edward King
25. John Milton’s friend Edward King drowned while crossing:

a. A huge canal
b. A flooded river
c. Irish Sea
d. None
Answer: c. Irish Sea
26. John Milton is known as the last poet of:

a. The Victorian era
b. The Romantic period
c. The English Renaissance
d. Eighteenth Century
Answer: c. The English Renaissance
27. The age in which John Milton lived and wrote is known as:

a. The Victorian era
b. The Romantic period
c. The Puritan age
d. Eighteenth Century
Answer: c. The Puritan age
28. The period 1625-1660 is known as:

a. The Victorian era
b. The Romantic period
c. Age of Milton or the Puritan Age
d. Eighteenth Century
Answer: c. Age of Milton or the Puritan Age
29. John Milton belonged to:

a. The Jacobean Period
b. The Caroline period
c. The Puritan Age
d. All of the above
Answer: d. All of the above
30. The rulers who ruled England during John Milton’s Life-time?

a. King James I
b. King Charles I
c. Oliver Cromwell
d. All of the above
Answer: d. All of the above
31. Who is the contemporary of John Milton?

a. Ben Jonson
b. John Donne
c. John Bunyan
d. All of the above
Answer: d. All of the above
32. Who arranged for John Milton to write the masque Comus?

a. Ben Jonson
b. John Bunyan
c. Henry Lawes
d. None
Answer: c. Henry Lawes
33. John Milton actively participated in:

a. The American Revolution
b. The French Revolution
c. The English Civil War
d. The Glorious Revolution
Answer: c. The English Civil War
34. Milton's writing was heavily influenced by:

a. The French Revolution
b. The American Revolution
c. The English Civil War
d. The Glorious Revolution
Answer: c. The English Civil War
35. In March 1649 John Milton was appointed:

a. Lord Protector
b. Speaker of the House of Commons
c. Secretary of State for Foreign Affairs
d. Secretary for foreign tongues to the Council of State
Answer: d. Secretary for foreign tongues to the Council of State
36. When was Milton dismissed from governmental service, apprehended, and imprisoned?

a. After Charles II was crowned
b. When he became blind
c. When he suffered from disease
d. When he became lame
Answer: a. After Charles II was crowned
37. John Milton's often supported?

a. Monarchism
b. Feudalism
c. Absolutism
d. Republicanism
Answer: d. Republicanism
38. John Milton is best known for:

a. Pride and Prejudice
b. Hamlet
c. Paradise Lost
d. The Great Gatsby
Answer: c. Paradise Lost
39. John Milton’s Paradise Lost was first published in:

a. 1650
b. 1667
c. 1702
d. 1743
Answer: b. 1667
40. The first publication of John Milton’s Paradise Lost was divided into:

a. Eight books
b. Nine books
c. Ten books
d. Eleven books
Answer: c. Ten books
41. A revised edition of John Milton’s Paradise Lost was published with some amendments in:

a. 1674
b. 1675
c. 1676
d. 1677
Answer: a. 1674
42. The revised edition of John Milton’s Paradise Lost was divided into:

a. Twelve books
b. Eleven books
c. Ten books
d. Nine books
Answer: a. Twelve books
43. Which work did John Milton compose after he became completely blind?

a. Comus
b. Lycidas
c. Paradise Lost
d. Areopagitica
Answer: c. Paradise Lost
44. In John Milton’s Paradise Lost the central figure and main antagonist is:

a. Adam
b. Eve
c. God
d. Satan
Answer: d. Satan
45. John Milton’s Paradise Lost is popular as:

a. An epic
b. An Ode
c. An elegy
d. A lyric
Answer: a. An epic
46. In which form of verse John Milton's Paradise Lost is written?

a. Sonnet
b. Blank verse
c. Rhymed couplets
d. Haiku
Answer: b. Blank verse
47. Which book of John Milton has autobiographical elements?

a. Comus
b. Lycidas
c. Paradise Lost
d. Areopagitica
Answer: c. Paradise Lost
48. What is the central theme of Milton's Paradise Lost?

a. The fall of man and the loss of paradise
b. The triumph of good over evil
c. The beauty of nature and the changing seasons
d. The struggles of a blind poet
Answer: a. The fall of man and the loss of paradise
49. What is the central theme of Milton's Paradise Lost?

a. Man’s first disobedience
b. The fall of man
c. Justification of God to men
d. All of the above
Answer: d. All of the above
50. The character of Paradise Lost is:

a. Adam & Eve
b. God
c. Satan
d. All of the above
Answer: d. All of the above
51. John Milton’s Lycidas is:

a. A lyric
b. An ode
c. A sonnet
d. A pastoral elegy
Answer: d. A pastoral elegy
52. John Milton’s Lycidas was written in:

a. 1637
b. 1639
c. 1641
d. 1643
Answer: a. 1637
53. John Milton’s Lycidas first appeared in a 1638 collection of:

a. Elegies
b. Sonnets
c. Odes
d. Lyrics
Answer: a. Elegies
54. Which of the following works is considered one of Milton's early major poems?

a. Comus
b. Samson Agonistes
c. Areopagitica
d. Lycidas
Answer: d. Lycidas
55. Lycidas has been written in memory of:

a. Edward King
b. Henry
b. David
d. Charles
Answer: a. Edward King
56. Edward King was bosom friend of:

a. John Donne
b. John Dryden
c. Alexander Pope
d. John Milton
Answer: d. John Milton
56. Which elegy did John Milton compose on the death of his friend and fellow student at Cambridge University?

a. Lycidas
b. Comus
c. Areopagitica
d. Paradise Lost
Answer: a. Lycidas
57. What is the main theme of Milton's poem Lycidas?

a. The biblical story of Adam and Eve
b. The death of his bosom friend named Edward King
c. A fictional journey through the underworld
d. The joys of rural life and nature
Answer: b. The death of his bosom friend named Edward King
58. What is Comus by John Milton?

a. A mosque
b. An elegy
c. An ode
d. A sonnet
Answer: a. A mosque
59. Comus is a masque in honour of:

a. Monarchy
b. Anarchy
c. Chastity
d. Honesty
Answer: c. Chastity
60. What is Samson Agonistes by John Milton?

a. A poem
b. A comedy
c. A closet tragedy
d. A story
Answer: c. A closet tragedy
61. Which work of John Milton tells the story of a biblical hero who has been captured by the Philistines?

a. Comus
b. Areopagitica
c. Samson Agonistes
d. Lycidas
Answer: c. Samson Agonistes
62. Which of Milton's work is a closet drama?

a. Paradise Lost
b. Samson Agonistes
c. Areopagitica
d. Comus
Answer: b. Samson Agonistes
63. What is L'Allegro by John Milton?

a. Epic poem
b. Sonnet
c. Masque
d. Pastoral poem
Answer: d. Pastoral poem
64. L'Allegro means:

a. The happy man
b. The sad man
c. The depressed man
d. The miserable man
Answer: a. The happy man
65. John Milton praises the countryside and a life of cheerfulness in:

a. Areopagitica
b. Paradise Lost
c. Lycidas
d. L'Allegro
Answer: d. L'Allegro
66. What is Il Penseroso by John Milton?

a. A prose piece
b. An essay
c. A play
d. A lyric poem
Answer: d. A poem
67. Il Penseroso means:

a. A happy man
b. A pensive man
c. A depressed man
d. A miserable man
Answer: b. A pensive man
68. What is the title of Milton's second epic poem?

a. Paradise Lost
b. Paradise Regained
c. Areopagitica
d. Lycidas
Answer: b. Paradise Regained
69. When was John Milton’s Paradise Regained first published?

a. 1670
b. 1671
c. 1672
d. 1673
Answer: b. 1671
70. Paradise Regained depicts the story of:

a. The Fall of Man
b. The Temptation of Christ
c. The Creation of the World
d. The War in Heaven
Answer: b. The Temptation of Christ
71. Milton's closet drama Samson Agonistes was included in:

a. Comus
b. Areopagitica
c. Paradise Regained
d. Paradise Lost
Answer: c. Paradise Regained
72. Which work of John Milton is a critical commentary on the English Presbyterian Church and its ministers?

a. Comus
b. Areopagitica
c. Animadversions
d. Paradise Lost
Answer: c. Animadversions
73. John Milton’s The Tenure of Kings and Magistrates is about:

a. The right of people
b. The right of saints
c. The right of kings
d. The right of priests
Answer: a. The right of people
74. Milton wrote Areopagitica in:

a. 1644
b. 1645
c. 1646
d. 1647
Answer: a. 1644
75. Which of John Milton’s work is about the freedom of the press?

a. Paradise Lost
b. Samson Agonistes
c. Areopagitica
d. Lycidas
Answer: c. Areopagitica

Comments

Popular Posts

JOHN DONNE AS A METAPHYSICAL POET

Where the Mind is without Fear: Objective Type Questions

The Daffodils by William Wordsworth: Multiple Choice Questions with Answers