Francis Bacon: Multiple Type Questions with Answers - 05

Francis Bacon: Multiple Type Questions with Answers - 05

01. Who is known as the father of English essay?
a. Francis Bacon
b. Joseph Addison
c. A.G. Gardiner
d. Charles Lamb
Answer: a. Francis Bacon
02. Who has been called the father of empiricism?
a. William Hazlitt
b. Francis Bacon
c. Charles Lamb
d. Joseph Addison
Answer: b. Francis Bacon
03. Who called Francis Bacon ‘the grand architect’?
a. E.O. Wilson
b. Thomas Hobbes
c. John Locke
d. Dr. Johnson
Answer: a. E.O. Wilson
04. ‘Bacon is the first English essayist.’ Whose is this statement?
a. Dr. Johnson
b. Hudson
c. Hugh Walker
d. John Locke
Answer: c. Hugh Walker
05. ‘Francis Bacon’s essays are loaded with ripest wisdom of experience.’ Whose is this statement?
a. Dr. Johnson
b. Hudson
c. Hugh Walker
d. John Locke
Answer: b. Hudson
06. ‘The wisest, the brightest and the meanest of mankind.’ Whose statement is this about Francis Bacon?
a. John Dryden
b. Dr. Johnson
c. Alexander Pope
d. Arnold
Answer: c. Alexander Pope
07. ‘Bacon’s essays are the classics of English prose'. Whose is this statement?
a. Legouis
b. Dr. Johnson
c. Alexander Pope
d. Francis Bacon
Answer: a. Legouis
08. Francis Bacon charged his essays with the serious spirit and stately manners of:
a. Seneca
b. Montaigne
c. Longinus
d. Plato
Answer: a. Seneca
09. For whom ‘essays were dispersed meditations and receptacle for detached thoughts’?
a. John Dryden
b. Dr. Johnson
c. Alexander Pope
d. Francis Bacon
Answer: d. Francis Bacon
10. Francis Bacon is practical under the influence of:
a. Machiavelli.
b. Seneca
c. Montaigne
d. Longinus
Answer: a. Machiavelli.
11. Whose essays are called 'counsels civil and moral?'
a. John Dryden
b. Dr. Johnson
c. Alexander Pope
d. Francis Bacon
Answer: d. Francis Bacon

Comments

Popular Posts

The Bangle Sellers by Sarojini Naidu: Multiple Choice Questions with Answers

LONGINUS: SOURCES OF SUBLIMITY

The Daffodils by William Wordsworth: Multiple Choice Questions with Answers