Preface to the Mahabharata: Objective Type Questions





1. The Mahabharata by C. Rajagopalachari is a retelling of:a. The Ramayana
b. The Ramcharitmanas
c. The Mahabharata
d. The Gita
Ans: c. The Mahabharata
2. The full name of C. Rajagopalachari is:
a. Chief Rajagopalachari
b. Charles Rajagopalachari
c. Chakravarti Rajagopalachari
d. None
Ans: c. Chakravarti Rajagopalachari
3. C. Rajagopalachari is popularly known as:
a. Mahatma
b. Netaji
c. Guruji
d. Rajaji
Ans: d. Rajaji
4. The first Indian Governor General of India was:
a. C. Rajagopalachari
b. J.L. Nehru
c. M.K. Gandhi
d. Rajendra Prasad.
Ans: a. C. Rajagopalachari
5. C. Rajagopalachari was the founder of:
a. Congress Party
b. National Party
C. Swatantra Party
d. Revolutionary Party
Ans: C. Swatantra Party
6. The first recipient of the Bharat Ratna was:
a. C. Rajagopalachari
b. J.L. Nehru
c. M.K. Gandhi
d. Rajendra Prasad.
Ans: a. C. Rajagopalachari
7. When was C. Rajagopalachari born in:
a. 1876
b. 1877
c. 1878
d. 1879
Ans: c. 1878
8. C. Rajagopalachari left this world in:
a. 1970
b. 1971
c. 1972
d. 1973
Ans: c. 1972
9. C. Rajagopalachari is popular for:
a. His retelling of the Mahabharata
b. His retelling of the Kamayani
c. His retelling of the Ramcharitmanas
d. His retelling of Panchatantra.
Ans: a. His retelling of the Mahabharata
10. Who is the author of the Mahabharata:
a. Kalidasa
b. Tulsidas
c. Vyasa
d. Valmiki
Ans: c. Vyasa
11. Kunti was the mother of:
a. Bhishma
b. Drona
c. Duryodhana
d. Arjuna
Ans: d. Arjuna
12. Gandhari was the devoted wife of:
a. Bhishma
b. Drona
c. Pandu
d. Dhritarashtra
Ans: d. Dhritarashtra
13. Duryodhana is the son of:
a. Draupadi
b. Kunti
c. Gandhari
d. None
Ans: c. Gandhari
Sandal S Anshu

Comments

Popular Posts

JOHN DONNE AS A METAPHYSICAL POET

The Axe - R.K.Narayan

The Cherry Tree (Text) - Ruskin Bond

Paradise Lost: An Epic

BACON AS AN ESSAYIST

LONGINUS: SOURCES OF SUBLIMITY

Addison: His style of writing

Waiting for Godot: An Absurd Play by Beckett

R.K. NARAYAN AS A NOVELIST

YEATS' SYMBOLISM