Our Motherland (Views of Swami Vivekananda): Multiple Choice Questions with Answers



01. Swami Vivekananda is proud of being born in India because of:
a. Her spirituality and wisdom
b. Her holy rivers
c. Her high mountains
d. Her semi-naked sages
Answer: a. Her spirituality and wisdom
02. According to Vivekananda, It is India that can lay claim to be the blessed:
a. Punya bhumi
b. Paap bhumi
c. Prem bhumi
d. Garva bhumi
Answer: a. Punya bhumi
03. According to Vivekananda, India is the land of introspection and of:
a. Rivers
b. Mountains
c. Plains
d. Spirituality
Answer: d. Spirituality
04. According to Vivekananda, India is the ancient land where wisdom made its home before:
a. It went into any other country
b. It went to Europe
c. It went to America
d. It went to Africa
Answer: a. It went into any other country
05. According to Swami Vivekananda, the highest ideals of religion and philosophy have attained their culminating points in:
a. Burma
b. Nepal
c. India
d. China
Answer: c. India
06. According to Swami Vivekananda, India is a land of:
a. Rivers and animals
b. Mountains and forests
c. Religion and philosophy
d. Temples and priests
Answer: c. Religion and philosophy
07. According to Swami Vivekananda, India is the birthplace of:
a. Spiritual giants
b. Great men
c. Great women
d. Great persons
Answer: a. Spiritual giants
08. According to Swami Vivekananda, India is the land of:
a. Philosophy and spirituality
b. Ethics and sweetness
c. Greatness and love
d. All of the above
Answer: d. All of the above
09. According to Swami Vivekananda, from times immemorial India has been the mine of:
a. Attractive temples
b. Precious ideas
c. Great persons
d. High mountains
Answer: b. Precious ideas
10. According to Swami Vivekananda, the Indian nation cannot be:
a. Broken
b. Killed
c. Beaten
d. None
Answer: b. Killed
11. ‘Na dhanena na prajaya tyagenaike amritatwamanashuh’. It is the statement of:
a. Mahatma Gandhi
b. Dayanand Sarswati
c. Swami Vivekananda
d. Swami Sahajananda
Answer: c. Swami Vivekananda
12. According to Swami Vivekananda, the one great cause of the downfall and degeneration of India was the building of a wall of:
a. Religion
b. Thinking
c. Ideas
d. Custom
Answer: d. Custom
13. Swami Vivekananda says that no man, no nation can:
a. Hate others and live
b. Love others and live
c. Abuse others and live
d. None
Answer: a. Hate others and live
14. According to Swami Vivekananda, it is the Lord who protects His children in the depths of:
a. The ditch
b. The river
c. The sea
d. None
Answer: c. The sea
15. In the opinion of Vivekananda, India is not just a country but a:
a. Land of diverse cultures and traditions
b. Land of great historical significance
c. Land of spirituality and enlightenment
d. All of the above
Answer: d. All of the above
16. According to Swami Vivekananda the special mission of India is to:
a. Be powerful
b. Spread its cultural heritage
c. Gain political dominance
d. Achieve economic height
Answer: b. Spread its cultural heritage
17. Swami Vivekananda considers India as the land of:
a. Cradle of civilization
b. Wisdom and knowledge
c. Philosophy
d. Spirituality
Answer: d. All of the above
18. Swami Vivekananda suggests Indians to:
a. Love and promote their cultural identity
b. Hate Western values and lifestyle
c. Ignore their traditional customs and beliefs
d. None
Answer: a. Love and promote their cultural identity
19. According to Swami Vivekananda the real strength of India lies in its:
a. Natural beauty
b. Natural resources
c. Spirituality and moral values
d. Technological development
Answer: c. Spirituality and moral values
20. Swami Vivekananda believes that the revival of spiritual heritage and values is the need of:
a. Today’s India
b. Today’s Asia
c. Today’s Europe
d. None
Answer: a. Today’s India

Comments

Popular Posts

National Education- Mahatma Gandhi by M.K. Gandhi: Multiple Choice Questions with Answers

The Bangle Sellers by Sarojini Naidu: Multiple Choice Questions with Answers

The Axe by R.K. Narayan: Multiple Choice Questions with Answers