On His Blindness by Milton: Multiple Choice Questions with Answers



01. On His Blindness has been composed by:
a. John Bunyan
b. John Milton
c. John Dryden
d. John Donne
Answer: b. John Milton
02. On His Blindness is:
a. An elegy
b. An ode
c. A lyric
d. A sonnet
Answer: d. A sonnet
03. What type of poem is John Milton’s On His Blindness?
a. Epic poem
b. Sonnet
c. Ballad
d. Free verse
Answer: b. Sonnet
04. When was John Milton's poem On His Blindness first published ?
a. 1608
b. 1632
c. 1658
d. 1673
Answer: d. 1673
05. What type of sonnet is Milton’s sonnet On His Blindness?
a. Petrarchan sonnet
b. Spenserian sonnet
c. Shakespearean sonnet
d. None
Answer: a. Petrarchan sonnet
06. In which collection of poems was On His Blindness included?
a. Paradise Lost
b. Paradise Regained
c. Areopagitica
d. Poems
Answer: d. Poems
07. What is the title of John Milton's autobiographical poem?
a. The Pilgrim's Progress
b. The Canterbury Tales
c. On His Blindness
d. The Divine Comedy
Answer: c. On His Blindness
08. On His Blindness is a poem of:
a. Doubt
b. Faith
c. a & b both
d. None
Answer: c. a & b both
09. The first half of On His Blindness expresses poet’s:
a. Happiness
b. Frustration
c. love
d. Hatred
Answer: b. Frustration
10. The second part of On His Blindness expresses poet’s:
a. Faith in God
b. Anger
c. Fear of future
d. Resentment
Answer: a. Faith in God
11. What is the title of John Milton's sonnet that starts with ‘When I consider how my light is spent’?
a. On His Blindness
b. Lycidas
c. Paradise Lost
d. Paradise Regained
Answer: a. On His Blindness
12. In On His Blindness Milton laments on the loss of:
a. His wealth
b. His eyesight
c. His family
d. His health
Answer: b. His eyesight
13. ‘And that one Talent which is death to hide’ belongs to:
a. On His Blindness
b. Lycidas
c. Paradise Lost
d. Paradise Regained
Answer: a. On His Blindness
14. In On His Blindness John Milton perceives God as?
a. Cruel
b. Unjust
c. Harsh
d. A loving and forgiving master
Answer: d. A loving and forgiving master
15. ‘They also serve who only stand and wait’ is the last line of?
a. On His Blindness
b. Lycidas
c. Paradise Lost
d. Paradise Regained
Answer: a. On His Blindness
16. On His Blindness is popular as sonnet number:
a. 16 & 19
b. 25
c. 30
d. 35
Answer: a. 16 & 19
17. How many lines are there in On His Blindness?
a. 11
b. 12
c. 13
d. 14
Answer: d. 14
18. What is the rhyme scheme used in On His Blindness?
a. ABBAABBA CDECDE
b. ABBAABBA CDCCDC
c. ABBAABBA CDDCDD
d. ABBAABBA CDACDA
Answer: a. ABBAABBA CDECDE
19. Milton adopts Petrarchan rhyme scheme in:
a. On His Blindness
b. Lycidas
c. Paradise Lost
d. Paradise Regained
Answer: a. On His Blindness
20. On His Blindness is written in:
a. Iambic pentameter
b. Iambic diameter
c. Iambic tetrameter
d. Iambic hexameter
Answer: a. Iambic pentameter
21. Apart from Petrarchan sonnet On His Blindness can also be called:
a. Italian sonnet
b. Shakespearean sonnet
c. Spenserian sonnet
d. None
Answer: a. Italian sonnet

Comments

Popular Posts

JOHN DONNE AS A METAPHYSICAL POET

The Axe by R.K. Narayan: Multiple Choice Questions with Answers

LONGINUS: SOURCES OF SUBLIMITY