Patriotism beyond Politics and Religion by APJ Kalam: Multiple Choice Questions with Answers



Patriotism beyond Politics and Religion: APJ Kalam

(Multiple Choice Questions with Answers)

01. Who was APJ Kalam?
A. The President of India
B. The Prime Minister of India
C. The Chief Minister of U.P.
D. An Ambassador of Pakistan
Ans: A. The President of India
02. APJ Kalam was:
A. The President of India
B. The Prime Minister of Pakistan
C. The Chief Minister of Bihar
D. An Ambassador of Egypt
Ans: A. The President of India
03. APJ Kalam served as the President of India from:
A. 2002 to 2007
B. 1995 to 2000
C. 2010 to 2015
D. 1990 to1995
Ans: A. 2002 to 2007
04. APJ Abdul Kalam was born in:
A. 1931
B. 1940
C. 1952
D. 1963
Ans: A.1931
05. The date of birth of APJ Abdul Kalam is:
A. 15 Oct. 1931
B. 15 Oct. 1940
C. 15 Oct. 1952
D. 15 Oct. 1963
Ans: A. 15 Oct. 1931
06. APJ Abdul Kalam was born in:
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka
Ans: A. Tamil Nadu
07. APJ Abdul Kalam was born in:
A. Rameswaram
B. Amritsar
C. Patna
D. Banaras
Ans: A. Rameswaram
08. Kalam's full name was:
A. Avul Pakir Jainulabdeen Kalam
B. Abdul Qadeer Khan
C. Avul Kalam Azad
D. Abul Kalam Ghulam
Ans: A. Avul Pakir Jainulabdeen Kalam
09. What was the name of Kalam’s father?
A. Avul
B. Pakir
C. Jainulabdeen
D. Abul
Ans: C. Jainulabdeen
10. Kalam’s father was:
A. A boat owner
B. An engineer
C. A farmer
D. A doctor
Ans: A. A boat owner
11. What was the name of Kalam’s mother?
A. Khala
B. Benazir
C. Simmi
D. Ashiamma
Ans: D. Ashiamma
12. Kalam’s mother was:
A. A house wife
B. An engineer
C. A farmer
D. A doctor
Ans: A. A house wife
13. Kalam earned a degree in:
A. Computer engineering
B. Civil engineering
C. Aeronautical engineering
D. Mechanical engineering
Ans: C. Aeronautical engineering
14. Kalam earned a degree in Aeronautical engineering from:
A. Kanpur IIT
B. NIT Rourkrla
C. Madras Institute of Technology
D. IIT Delhi
Ans: C. Madras Institute of Technology
15. Which one of the following was a career pursued by Dr. Kalam?
A. Scientist
B. Astrologer
C. Runner
D. Cricketer
Answer: A. Scientist
16. In 1958 Kalam joined:
A. Nassa
B. DLR
C. DRDO
D. ISRO
Ans: C. DRDO
17. In 1969 Kalam Joined:
A. Nassa
B. DLR
C. DRDO
D. ISRO
Ans: D. ISRO
18. Who is popular as ‘Missile Man of India’?
A. Homi Bhabha
B. J.C. Bose
C. APJ Kalam
D. Vikram Sarabhai
Ans: C. APJ Kalam
19. APJ Kalam is Popular as:
A. Missile Man of America
B. Missile Man of India
C. Missile Man of England
D. Missile Man of Russia
Ans: B. Missile Man of India
20. Dr. Kalam played a pivotal role in the development of which missile?
A. Brahmos
B. Agni
C. Trident II
D. Bulava
Ans: B. Agni
21. Which prestigious award did Dr. APJ Abdul Kalam receive in 1997?
A. Nobel Prize for Peace
B. Bharat Ratna
C. Grammy Award
D. Pulitzer Prize
Ans: B. Bharat Ratna
22. Kalam is famous for his book:
A. War and Peace
B. Hard Times
C. Old Man the Sea
D. Wings of Fire
Ans: D. Wings of Fire
23. ‘Wings of Fire’ is a famous book of:
A. Kalam
B. Tolstoy
C. Hemingway
D. Nehru
Ans: A. Kalam
24. Dr. Kalam's autobiography is titled:
A. Wings of Fire
B. Ignited Minds
C. My Journey
D. Vision 2020
Ans: A. Wings of Fire
25. Which book did Dr. Kalam co-author with Y.S. Rajan?
A. India 2020: A Vision for the New Millennium
B. The Luminous Sparks
C. My Journey: Transforming Dreams into Actions
D. Ignited Minds: Unleashing the Power within India
Ans: A. India 2020: A Vision for the New Millennium
26. When did Kalam die?
A. 2013
B. 2014
C. 2015
D. 2016
Ans: C. 2015
27. What is the date of death of Kalam?
A. 27 July 2013
B. 27 July 2014
C. 27 July 2015
D. 27 July 2016
Ans: C. 27 July 2015
28. Where did Kalam die?
A. Shillong
B. Nagpur
C. Aligarh
D. Patna
Ans: A. Shillong
29. How did Kalam die?
A. Cardiac arrest
B. Malaria
C. Corona
D. Brain stroke
Ans: A. Cardiac arrest
30. ‘Patriotism Beyond Politics and Religion’ is a composition by:
A. Kalam
B. Nehru
C. Gandhi
D. Jay Prakash
Ans: A. Kalam
31. ‘Patriotism Beyond Politics and Religion’ has been written by:
A. Subhash
B. Nehru
C. Gandhi
D. Kalam
Ans: D. Kalam
32. ‘Patriotism Beyond Politics and Religion’ is:
A. An essay
B. A story
C. A short story
D. A poem
Ans: A. An essay
33. 'Patriotism beyond Politics and Religion' is a chapter from Kalam’s book:
A.Wings of Fire
B. Ignited Minds
C. My Journey
D. Vision 2020
Ans: B. Ignited Minds
34. Dr. Kalam believed that patriotism should be beyond:
A. Politics
B. Religion
C. Both A and B
D. None of the above
Ans: C. Both A and B
35. What should be the driving strength behind patriotism according to Kalam?
A. True love for one's country
B. Loyalty to a political party
C. Adherence to a specific religion
D. Economic prosperity
Ans: A. True love for one's country
36. Kalam emphasized the significance of uniting people based on:
A. Cultural diversity
B. Socio-economic position
C. Political affiliations
D. Religious doctrines
Ans: A. Cultural diversity
37. In Kalam's view, what should be the common objective of all citizens?
A. Achieving economic growth
B. Upholding religious supremacy
C. Promoting political ideologies
D. Nation-building and development
Ans: D. Nation-building and development
38. According to Kalam, how can patriotism contribute to national development?
A. By promoting religious tolerance
B. By fostering unity and harmony
C. By encouraging political activism
D. By prioritizing economic gains
Ans: B. By fostering unity and harmony
39. According to Kalam, England could rise to the great heights because:
A. It had improved technology
B. It was proud of its national heroes
C. It had revived its part
D. It had reformed itself
Ans: B. It was proud of its national heroes
40. According to Kalam, Japan could rise to greatness because:
A. It lacked in response
B. It was militarily strong
C. It was proud of its unity and culture
D. It was proud of its technology
Ans: C. It was proud of its unity and culture
41. What is the cardinal strength of India according to Kalam?
A. Its rich culture
B. Its religion
C. Its Indianness
D. Its politics
Ans: C. Its Indianness
42. A special work in which a number of people are involved is called:
A. Adventure
B. Mission
C. Task
D. Exploration
Ans: B. Mission
43. According to Kalam, all nations which have risen to greatness have been characterized by:
A. A sense of mission
B. A sense of pride
A sense of adventure
D. A sense of fear
Ans: A. A sense of mission
44. According to Kalam, unfortunately for India, historic forces have not given a:
A. Common memory
B. Common politics
C. Common thinking
D. Common colour
Ans: A. Common memory
45. According to Kalam, the people have to come together to create:
A. A beautiful India
B. An attractive India
C. A filthy India
D. A harmonious India
Ans: D. A harmonious India
46. According to Kalam, the task of casting a strong India is in the hands of a visionary:
A. religious leadership
B. Political leadership
C. Economic leadership
D. social leadership
Ans: B. Political leadership
47. ‘I call to my people to rise to greatness’ is the line from:
A. A letter to God
B. God Sees the Truth but Waits
C. Patriotism beyond Politics and Religion
D. Bangle Sellers
Ans: C. Patriotism beyond Politics and Religion
48. ‘It is a call to all Indians to rise to their highest capabilities’ is the line of:
A. Rajendra Prasad
B. Pranav Mukharjee
C. APJ Kalam
D. B.B. Giri
Ans: C. APJ Kalam
49. According to Kalam, in India, the core culture goes beyond:
A. Time
B. Tense
C. Space
D. None of the above
Ans: A. Time
50. ‘In Patriotism beyond Politics and Religion’ Kalam mentions that the nation is bigger than:
A. Individual interests
B. Political parties
C. Both A & B
D. None of the above
Ans: C. Both A & B

Comments

Popular Posts

National Education- Mahatma Gandhi by M.K. Gandhi: Multiple Choice Questions with Answers

The Bangle Sellers by Sarojini Naidu: Multiple Choice Questions with Answers

The Axe by R.K. Narayan: Multiple Choice Questions with Answers