The Daffodils by William Wordsworth: Multiple Choice Questions with Answers



01. Who is William Wordsworth?
(a) A poet
(b) A playwright
(c) An essayist
(d) A novelist
Ans: (a) A poet
02. Wordsworth is:
(a) A playwright
(b) A story teller
(c) An essayist
(d) A poet
Ans: (d) A poet
03. William Wordsworth is a:
(a) Classical poet
(b) Neo- Classical poet
(c) Romantic poet
(d) Modern poet
Ans: (c) Romantic poet
04. Wordsworth is associated with:
(a) Romanticism
(b) Realism
(c) Modernism
(d) Postmodernism
Ans: (a) Romanticism
05. William Wordsworth belongs to:
(a) England
(b) India
(c) France
(d) Germany
Ans: (a) England
06. Wordsworth was born in:
(a) Ireland
(b) Scotland
(c) Wales
(d) England
Ans: (d) England
07. When was William Wordsworth born?
(a) O7 April 1773
(b) O7 April 1772
(c) O7 April 1771
(d) O7 April 1770
Ans: (d) O7 April 1770
08. Where was William Wordsworth born?
(a) London
(b) Cockermouth, Cumberland
(c) Stuttgart
(d) Verginia
Ans: (b) Cockermouth, Cumberland
09. Cockermouth, Cumberland was located in the:
(a) London
(b) Oxford
(c) Lake District
(d) Edinburg
Ans: (c) Lake District
10. Wordsworth died in:
(a) 1832
(b) 1850
(c) 1875
(d) 1900
Ans: (b) 1850
11. Where did Wordsworth die?
(a) Mumbai, India
(b) Stuttgart, Germany
(c) Rydal Mount, England
(d) Peacock Cottage, France
Ans: (c) Rydal Mount, England
12. What was the name of Wordsworth's father?
(a) John Wordsworth
(b) David Wordsworth
(c) Robert Wordsworth
(d) Charles Wordsworth
Ans: (a) John Wordsworth
13. What was the name of Wordsworth's mother?
(a) Jane Wordsworth
(b) Lady Wordsworth
(c) Ann Cookson Wordsworth
(d) Christina Wordsworth
Ans: (c) Ann Cookson Wordsworth
14. The name of Wordsworth’s sister was:
(a) Rossetti
(b) Christina
(c) Dorothy
(d) Jane
Ans: (c) Dorothy
15. The name of Wordsworth’s wife was?
(a) Dorothy Wordsworth
(b) Mary Hutchinson
(c) Jane Wordsworth
(d) Elizabeth Wordsworth
Ans: (b) Mary Hutchinson
16. What was the name of Wordsworth’s cottage?
(a) Dove Cottage
(b) Swan Cottage
(c) Peacock Cottage
(d) Parrot Cottage
Ans: (a) Dove Cottage
17. The name of Wordsworth's autobiographical poem is:
(a) The Prelude
(b) The Daffodils
(c) The Solitary Reaper
(d) Tintern Abbey
Ans: (a) The Prelude
18. Wordsworth had a close friendship with:
(a) John Keats
(b) S. T. Coleridge
(c) William Blake
(d) P. B. Shelley
Ans: (b) S. T. Coleridge
19. In what year did Wordsworth meet Samuel Taylor Coleridge?
(a) 1795
(b) 1805
(c) 1815
(d) 1825
Ans: (a) 1795
20. Who was Wordsworth's co-author for ‘Lyrical Ballads’?
(a) Samuel Taylor Coleridge
(b) John Keats
(c) Percy Bysshe Shelley
(d) Lord Byron
Ans: (a) Samuel Taylor Coleridge
21. William Wordsworth is famous for?
(a) His poetry
(b) His novels
(c) His paintings
(d) His essays
Ans: (a) His poetry
22. In 1843 Wordsworth was appointed as:
(a) Poet Laureate
(b) Prime Minister
(c) Bishop
(d) University Professor
Ans: (a) Poet Laureate
23. Wordsworth was appointed as Poet Laureate in:
(a) 1840
(b) 1841
(c) 1842
(d) 1843
Ans: (d) 1843
24. Which one is the theme of Wordsworth's poetry?
(a) Nature
(b) Religion
(c) Politics
(d) War
Ans: (c) Nature
25. Wordsworth’s greatest masterpiece is:
(a) Tintern Abbey
(b) The Daffodils
(c) The Prelude
(d) The Solitary Reaper
Ans: (c) The Prelude
26. Wordsworth's poetry often celebrates:
(a) The glory of industrialization
(b) The horrors of war
(c) The beauty of nature
(d) The corruption in politics
Ans: (c) The beauty of nature
27. Which of the following is a poem by Wordsworth?
(a) Ode to a Nightingale
(b) Lotus
(c) Lycidas
(d) The Solitary Reaper
Ans: (d) The Solitary Reaper
28. Wordsworth composed ‘The Daffodils’ in:
(a) 1804
(b) 1815
(c) 1820
(d) 1832
Ans: (a) 1804
29. When was Wordsworth’s ‘The Daffodils’ first published?
(a) 1805
(b) 1806
(c) 1807
(d) 1808
Ans: (c) 1807
30. The revised version of Wordsworth’s ‘The Daffodils’ was published in:
(a) 1805
(b) 1810
(c) 1815
(d) 1820
Ans: (c) 1815
31. ‘The Daffodils’ has been composed by:
(a) Keats
(b)Wordsworth
(c) Gray
Shelley
Ans: (b) Wordsworth
32. ‘The Daffodils’ is:
(a) An essay
(b) A story
(c) A poem
(d) A drama
Ans: (c) A poem
33. Wordsworth's ‘The Daffodils’ is known as:
(a) I Wandered Lonely as a Cloud
(b) Lines Written in Early Spring
(c) The Prelude
(d) Ode to a Nightingale
Ans: (a) I Wandered Lonely as a Cloud
34. How many lines are there in ‘The Daffodils’?
(a) 21
(b) 22
(c) 23
(d) 24
Ans: (d) 24
35. How many stanzas are there in ‘The Daffodils’?
(a) 06
(b) 05
(c) 04
(d) 03
Ans: (c) 04
36. Each stanza of ‘The Daffodils’ consists of:
(a) Seven lines
(b) Six lines
(c) Five lines
(d) Four lines
Ans: (b) Six lines
37. What is the rhyme scheme of the poem ‘The Daffodils’?
(a) ABABCC
(b) ABABB
(c) ABCCBA
(d) ABCABC
Ans: (a) ABABCC
38. What is the main theme of the poem ‘The Daffodils’?
(a) Nature
(b) Hate
(c) Death
(d) War
Ans: (a) Nature
39. ‘I wandered lonely as a cloud’. Who is the ‘I’?
(a) Poet
(b) Flowers
(c) Stars
(d) Water
Ans: (a) Poet
40. The figure of speech used in the expression ‘I wandered lonely as a
cloud’ is:

(a) Metaphor
(b) Simile
(c) Alliteration
(d) Metonymy
Ans: (a) Simile
41. What floats high over the vales and hills in the poem ‘The
Daffodils’?

(a) Air
(b) Water
(c) Clouds
(d) Birds
Ans: (c) Clouds
42. Where does the poet see the daffodils?
(a) In a garden
(b) In a forest
(c) In a field
(d) In a park
Ans: (c) In a field
43. How many daffodils does the poet see?
(a) Thousands
(b) Hundreds
(c) Dozens
(d) A few
Ans: (a) Thousands
44. Wordsworth compares the daffodils to?
(a) The stars
(b) The moon
(c) The sun
(d) The ocean
Ans: (a) The stars
45. In which season does the poet see the daffodils?
(a) Spring
(b) Summer
(c) Winter
(d) Rainy Season
Ans: (a) Spring
46. The mood of the poem ‘The Daffodils’ is:
a) Sadness
b) Joy
c) Anger
d) Fear
Ans: (b) Joy
47. What is the effect of the daffodils on the speaker?
(a) They make him sad
(b) They make him angry
(c) They fill him with joy
(d) They make him feel scared
Ans: (c) They fill him with joy
48. What is the speaker's emotional state in the beginning of the poem ‘The Daffodils’?
(a) Happy
(b) Sad
(c) Angry
(d) Confused
Ans: (b) Sad
49. How does the speaker feel when he remembers the daffodils?
(a) Happy
(b) Sad
(c) Angry
(d) Confused
Ans: (a) Happy
50. What is the meter of the poem ‘The Daffodils’?
(a) Iambic pentameter
(b) Iambic tetrameter
(c) Iambic trimeter
(d) Iambic hexameter
Ans: (b) Iambic tetrameter
51. What figure of speech is used in the line ‘fluttering and dancing in the breeze’?
(a) Personification
(b) Simile
(c) Metaphor
(d) Hyperbole
Ans: (a) Personification
52. The expression ‘Never ending line’ in the poem ‘The Daffodils’
means:

(a) A short line
(b) A curved line
(c) A continuous line
(d) No line
Ans: (c) A continuous line
53. The word ‘oft’ in the poem ‘The Daffodils’ means:
(a) Often
(b) Seldom
(c) Always
(d) Rarely
Ans: (a) Often
54. What does the speaker mean by ‘bliss of solitude’?
(a) The happiness of being alone
(b) The sadness of being alone
(c) The anger of being alone
(d) The fear of being alone
Ans: (a) The happiness of being alone
55. The word ‘bliss’ in the poem ‘The Daffodils’ means:
(a) Great lonliness
(b) Great joy
(c) Great love
(d) Great blessing
Ans: (b) Great joy
56. ‘Solitude’ means:
(a) Being alone
(b) Being sad
(c) Being together
(d) Being in trouble
Ans: (a) Being alone
57. The word ‘glee’ in the poem ‘The Daffodils’ means:
(a) Sadness
(b) Dullness
(c) Happiness
(d) Anger
Ans: (c) Happiness

Comments

Popular Posts

The Bangle Sellers by Sarojini Naidu: Multiple Choice Questions with Answers

Dr. Faustus as a spiritual Tragedy

National Education- Mahatma Gandhi by M.K. Gandhi: Multiple Choice Questions with Answers